Gedurende mijn carrière heb ik veel medische begeleide revalidatie protocollen ontwikkeld en gebruikt voor sporters op allerlei niveau om weer terug te komen naar het niveau dat bij hen past of juist voorbereiden en te ondersteunen naar een stapje hoger. Wij moeten begrijpen dat er een groot verschil is tussen bescherming en herstel van de gezondheid van het weefsel en het voorbereiden van de atleet op een wedstrijd.
Het is belangrijk een op maat gemaakte revalidatietraining en behandeling te ontwerpen voor een atleet met een blessure. Zeker wanneer een speler Return To Competition (RTC) gerevalideerd moet worden. Ik heb gemerkt dat wanneer ik het concept van de osteopathie doortrek naar het veld met het gebruik maken van FDM (Fasciaal Distorsie Model); Myoreflex Therapie (MRT); Dynamic Systems, het proces van revalidatie in kwaliteit verbeterd kan worden. Vaak zijn de revalidatieprotocollen gericht op wat een atleet niet kan doen, in tegenstelling tot wat een atleet wel kan doen. terwijl dit vaak een gevolg is van het beschermen van de reparatie/blessure kunnen deze beperkingen de bewegingskwaliteiten van de sporter op korte en lange termijn in gevaar brengen.
Omdat herstel prestatiegericht is, behandelen we niet alleen de blessure maar bereiden we de sporter voor op het "return to competition". Dit gebeurt door middel van coachende aanwijzingen die voorkomen in de dagelijkse training van de sporter, hoewel de respons fysiologisch, psychologisch of beide is, zijn de resultaten uitstekend. Het traditionele medische model van revalidatie, dat zich meer richt op de blessure, onderschat de totale genezingsreactie van het lichaam die training van bekende bewegingen heeft op (top-) atleten.
Bron: sportforlife.ca
Dit model is gericht op de lange termijn ontwikkeling van atleten en is niet specifiek voor één bepaalde sport. Dit is een methode om op de juiste momenten van ontwikkeling de juiste trainingsmethoden toe te passen. Met als doel atleten zo lang mogelijk van sport te kunnen laten genieten. Er zijn twee trajecten. 1 een traject waar de atleet na de junioren periode ervoor kiest nog lang door te gaan als sporter met als doel zo lang mogelijk fit en gezond te blijven. 2 Er is een traject van de jeugd naar een prestatie gerichte volwassen atleet. In mijn werk laat ik mij hierdoor veel inspireren. Lees meer...
Een van de kernpunten bij sportprestaties en revalidatie is de dubbelzinnige aard van de transfer; het begrijpen van de manier waarop de training overgaat in competitie. Frans Bosch heeft wereldwijd een belangrijke bijdrage en autoriteit op dit gebied geleverd en Frans Bosch Systems (FBS) is opgericht om deze kennis naar de sport- en revalidatieprofessionals te brengen. Frans Bosch richt zich op de vele variabelen die een rol spelen bij het optimaliseren van transfers en de menselijke beweging. Door het bestuderen van gebieden als dynamische systeemtheorie en het gebied van motorisch leren, kunnen we beginnen met het beter begrijpen van beweging dan eerder gedacht, en een bouwsteenbenadering ontwikkelen die ons helpt te navigeren door zelfs de meest chaotische open skill omgevingen. Een goed begrip van dit door Frans Bosch ontwikkelde raamwerk is cruciaal bij het toepassen van deze ideeën in de praktijk. Bewegingsanalyse, het afleiden van de oorzaak van blessures en het voorschrijven van oefeningen voor meer efficiëntie in prestaties of revalidatie zijn slechts enkele van de vele mogelijke toepassingen.
Bernd specialiseert zich op dit moment in bewegingsanalyse, letselpreventie en de praktische toepassing van moderne ideeën over motorische controle en leren in trainingen. Voorbeelden hiervan staan op het volgende
YouTube kanaal.
Prestatie-optimalisatie, blessurepreventie en revalidatie - Myoreflex therapie in de wedstrijdsport.
Van hockey tot voetbal tot autosport - competitieve sporters moeten het hoofd bieden aan tal van uitdagingen: Zeer specifieke spierkracht, uithoudingsvermogen, precieze prestaties, volledige concentratie ... en dit over de gehele duur van een wedstrijd, toernooi of race. Maar hoe kunnen deze kenmerken op het hoogste niveau worden bereikt en op de lange termijn worden veiliggesteld?
Lees meer...
In de loop van decennia zijn de ideeën en percepties over of en hoe stretchen zinvol is, veranderd. De onderzoeksresultaten lijken elkaar steeds weer tegen te spreken. Versterking speelt zeker altijd een belangrijke rol. De lastige vraag is: Hoe versterk je het beste en wanneer en hoe lang heeft stretchen zin? Als de spieren vooral in het middelste werkbereik worden gebruikt en worden getraind in verkorting, moet intelligent rekken een eigenschap van evenwicht zijn.
Lees meer...
Bron: www.lifekinetik.com
In het verleden heb ik bij de VV UNA in Veldhoven gewerkt met de jeugd en hun ontwikkeling van de mini's tot en met onder 23 jr. Ik heb mij hier de afgelopen 12 jaar bezig gehouden met de voetbal conditionele periodisering en de fysieke training. Iedere training mocht ik de warming up leiden waarin altijd een conditionele en of een sensomotorische prikkel zat. Hierbij maak ik al jaren gebruik van oefeningen van Life Kinetik.
Lees meer...
Meer weten over hoe Bernd Kleuters een toegevoegde waarde kan zijn voor jouw (top-) club of teamgenoten? Houd onderstaande mediakanalen in de gaten of stuur ons een bericht bij specifieke vragen.
Alle rechten voorbehouden Bernd Kleuters Osteopatie